Home > Projecten > De Klaptafel > De Bustafel

De Bustafel

Aan de Bustafel kijken we terug op het project Opera in de Bus, We doen dit met buschauffeurs en medewerkers van het GVU, met regisseurs, schrijvers en zangers.

 

 Locatie: in de kleine studio van de Berenkuil
Wanneer: woensdag 14 september 2011
Tijdstip: 19.00 – 21.00 uur
Wie: John Vlug
(busschauffeur GVU), Elsken Schenk (busschauffeur GVU), Marco Petersen (busschauffeur GVU), Erma Hartings (busschauffeur GVU), Map Brouwer (communicatiemanager GVU), Ruben van Gogh (schrijver), Erik Snel (regisseur), Peter Schoenaker (zanger), Peter van Marle (busschauffeur GVU)
Crew: Anthony Heidweiller
(gespreksleider), Mirjam Visser (productieleider), Anna Pleiter/Kooklab (de kok), Judith Hofland (camera)


De Bustafel
door Anthony

Op 14 september stond De Klaptafel in het teken van het project Opera in de Bus dat plaatsvond in 2005. In totaal acht verschillende buslijnen waren hier het rijdende décor van evenzovele opera's.

Deze avond zaten aan tafel vijf buschauffeurs ( Marco, John, Elsken, Peter en Erma). Map Brouwer van de afdeling marketing van de GVU was er, regisseur van een van de busopera’s Erik Snel en dichter/schrijver Ruben van Gogh die bij Yo! Opera zijn eerste libretto schreef. Peter Schoenaker was er als vertegenwoordiger van alle zangers die destijds meededen aan Opera in de Bus.

Een mooi gezelschap die een belangrijk project van Yo! Opera vertegenwoordigden. Met Opera in de Bus in 2005 zette Yo! Opera definitief de stap om voorstellingen te maken met, door en vanuit de gemeenschap. De onbevangenheid en openheid die in 2005 ten grondslag lag aan het project was ook deze avond aanwezig aan De Klaptafel.

De Klaptafel begon met een introductie van de mensen die aan de tafel zaten, vooral waarom ze aan de Klaptafel zaten en wie zij vertegenwoordigden. Daarna kwam de vraag op tafel; wat betekende de deelname aan dit project voor jou persoonlijk? Voor de buschauffeurs was de conclusie duidelijk; door het zingen heb ik mijn collega’s leren kennen. Speciaal voor Opera in de Bus pakte Yo! Opera het initiatief op om een koor te vormen met buschauffeurs dat resulteerde in een koor van ongeveer 13 mensen. De bijzondere band tussen deze zingende chauffeurs is altijd gebleven: tot op de dag van vandaag komen zij bij elkaar. Voor alle chauffeurs aan De Klaptafel was het duidelijk: het koor heeft mij nieuwe vrienden gegeven.
Voor de regisseur, schrijver en zanger aan De Klaptafel had Opera in de Bus een grensverleggende functie. De conventies voor het maken en uitvoeren van een opera in bus liggen zo ongelooflijk ver van het theater. Dit verschil werkte toen verrijkend, het opende de ogen, vanaf nu sta je anders op het podium. Voor de marketingafdeling van de GVU was het project Opera in de Bus een belangrijk gegeven om het imago van de stadsbus te veranderen.

De tweede vraag die op tafel kwam: welke kansen heeft Yo! Opera laten liggen tav dit project. Het antwoord van een ieder was dat het jammer was dat het bij deze ene keer bleef dat het niet doorging. Bijvoorbeeld dat het koor geen vervolg heeft gekregen om te groeien en meer leden te krijgen onder de ruim 800 buschauffeurs.

Naast de twee centrale vragen werden er vooral veel anekdotes verteld over die mooie periode.

Voor de gasten aan De Klaptafel was deze avond geslaagd: ze grepen de om 6 jaar na dato herinneringen op te halen en te dromen over een toekomst met héél véél zingen in de bus...




Stuur door Print
|

Projecten