Programma

4 - 8 november 2009

Grensgevallen
Yo! Opera productie (Nederland)
i.s.m. Neuköllner Oper
12+
De val van de Berlijnse Muur in 1989 vormde de inspiratie voor Grensgevallen. Anno 2009: klimaat- en kredietcrisis, armoede en oorlog. Reden genoeg voor verandering. Als Obama het kan, kan jij het ook! Voor Grensgevallen vroeg Yo! Opera tien jongeren uit Utrecht en Berlijn: wat wil jij in de wereld om je heen veranderen?

The Black and the Beautiful
Xynix Opera (Nederland)
9+
Muziek: Selim Aziz en Fons Merkies, Tekst: Renée van Marissing naar William Shakespeare, Regie: Joke Hoolboom
In deze multimediale bewerking van Shakespeare’s Othello trouwt de Turkse Othello met de Nederlandse Desdemona. Tijdens het knallende huwelijksfeest hoort Desdemona dat haar vader is overleden. In zijn videotestament laat hij zijn televisiezender Holland BV niet na aan zijn oudste zoon Jago, maar aan zijn verse schoonzoon Othello. Met alle gevolgen van dien.

YO ! OPERAtion EIGENWIJZ!
Yo! Opera productie
i.s.m. EIGENWIJZ!
12-17
Het dopeste feest van 2009: YO! OPERAtion EIGENWIJZ! Live Operapeeps
en live DJ ‘s. Feel. Hear. Dance. Go Crazy. House meets Opera meets Dance meets Reggeaton meets Hip Hop meets R&B.


Solitude
Muziektheater Transparant (België)
12+
Regie en concept: Wouter Van Looy, Tekst: Simon Van Buyten en Lynn Verhaegen, Muzikale leiding: Nicolas Achten
Solitude vertelt het verhaal van Arthur en Naomi. In hun eigen kamer zijn zij
op zoek naar de ander en zichzelf. Via hun webcam ontsnappen ze naar een virtuele wereld. Een weg naar elkaar, een ontsnappingsroute.


Verknipte Zangeres
Productiekern Stip
5+
Muziek: Martin Franke en Johanneke van der Pol, Regie: Gienke Deuten
Heb je ooit een nachtegaal horen zingen? Zo mooi zingt de verknipte zangeres, zó mooi dat twee muzikanten haar vangen om haar stem. Ze moet in een muziekdoos langs theaters reizen en concerten geven. Maar dan gaat het mis. Eerst wordt ze zo schor als een kraai, dan komt er helemaal geen geluid meer uit. De muzikanten weten niet wat ze moeten doen. Het had zo’n mooi concert kunnen zijn, nu wordt het een complete ramp.

Stadt der Hunde: Een hondenopera
Yo! Opera productie
i.s.m. Neuköllner Oper
14+
Muziek: Sinem Altan, Tekst: Tina Müller, Regie: Mario Portmann
Drie honden: een Dobermann, een herdershond en een mopshond treffen elkaar in een koude
winternacht in de wijk Neukölln, een multiculturele wijk in Berlijn. Thuis hebben ze het niet
zo naar hun zin. Ze krijgen geen respect en geen liefde van hun baasjes en besluiten weg te lopen. Dwalend door de straten dromen ze van een beter leven. Als het volledig mis lijkt te lopen tussen de drie, pakt het opeens helemaal anders uit.


Blow your mind
VocaaLAB Nederland (Nederland)
12+
Muziek: Fanny Alofs en Jelke Smit, Teksten: Fanny Alofs, Regie: Marielle Vester en Romain Bischoff, Met medewerking van leerlingen van het Oosterlicht College uit Nieuwegein
Wat gebeurt er als je te veel nadenkt, of te veel moet? Als je te veel afwijkt? En wat gebeurt er als jij het ineens voor het zeggen hebt? De druk om te presteren, het gevoel niks te willen missen en overal bij te moeten zijn. Ken je dat?

Flat Faustdreef De Operaflat
Yo! Opera productie (Nederland)
Alle leeftijden
Vijfentwintig deuren in één flat. Miniopera’s van één minuut achter iedere deur. Bel aan, de deur gaat open en iemand zingt van heel dichtbij een opera voor jou. Over lievelingseten. Met herinneringen aan de kauwende kaken van je vader, over Hollandse stamppot en zoete baklava. Kies zelf waar je aanbelt en maak zo je eigen opera. Of doe ze allemaal! Jongeren van het Gerrit Rietveld College en conservatoriumstudenten Compositie en Klassieke zang hebben samen met een flatbewoner van de Faustdreef en een regisseur de opera’s gemaakt.

Globe College Wegwijzers
Yo! Opera productie (Nederland)
12+
Artistieke leiding: Niels Vermeulen, Artistiek team: Babak Amiri, Jurgen van Harskamp, Charles Hens, Robbert van Hulzen, Tamar Niamut
Een opera ‘in de mix’ met verschillende muziekstijlen, gemaakt door leerlingen van het Globe College in Kanaleneiland en professionele operamakers. Deze cross-over opera gaat over de toekomst en stelt vragen als: Wat ga je doen na school, waar ga je heen?