Programma

31 oktober t/m 4 november 2007
Stadsschouwburg Utrecht, Theater kikker, Akademietheater, Delta College locatie Europalaan, Kasteel de Haar, De Operaflat, Museumwerf Vreeswijk

Het Dappere Snijdertje
Wiener Taschenoper (Oostenrijk)
8+
Muziek: Wolfgang Mitterer, Tekst: Helga Utz, Regie: Jewgenij Sitochin
Vliegengezoem, gesnurk van een reus, krakende machinegeluiden, én wonderschone
stemmen. Samen vormen ze de soundscape van een verfrissende kijk op het bekende sprookje van Grimm. Een meeslepend verhaal over een kleermaker die door bluf en hoogmoed, list en bedrog, reuzen verslaat en koning wordt.


Pierlala

De Zingende Harp
6+
Muziek: Aspasia Naspoulou, Regie: Elsina Jansen
In deze kinderopera met poppen haalt De Zingende Harp alles uit de kast. De melodie van een oud lied over Pierlala wordt door Aspasia Naspoulou in een nieuw jasje gestoken, aangevuld met kinderliedjes, volksmuziek, maar ook klassieke muziek van Mendelssohn en Händel. Sopraan Caroline Erkelens is om de beurt verteller en het personage Pierlala, en wordt daarbij begeleid door Anne Nydam-Koene op de harp.

Het meisje de jongen de rivier

Muziektheater Transparant (België)
8+
Muziek: Jan Van Outryve, Soundscape: Michel Vanderhaeghen, Tekst en beelden: Paul Verrept, Regie: Wouter Van Looy, Coproductie met Teatro di Piazzao d’Occasione, Prato
Een oude vrouw vertelt een vreemd verhaal: een verdwaalde vis verdweenin de hongerige magen van een man,een vrouw en hun zoon. De zoon zonk in een diepe slaap. En een meisje ging veel later op zoek naar geluk. Ze vond de zoon en vlijde zich tegen hem aan...

Wild Dreams
Glyndebourne Youth Opera Group (U.K)
14+
Geen huiswerk maken, maar vluchten in games. Geen saaie baan de rest van
je leven, maar reizen naar een ander land. Hoe voelt het om ‘op zoek’ te zijn? Met hun nieuwe voorstelling Wild Dreams verdiept Glyndebourne Youth Opera zich in dit thema. 


Alive and Kicking
Nederlands Vocaal Laboratorium (Nederland)
12+
Muzikale leiding: Arnold Marinissen en Romain Bischoff, Scenische coaching/regie: Bärbel Kühn, Spel: De leerlingen van het Oosterlicht College uit Nieuwegein
Alive and Kicking is een mix van intrigerende zang, spetterende ritmes, actuele teksten en onverwachte klankexplosies. Muziek maken met je lijf, met alledaagse voorwerpen, met slagwerkinstrumenten en met je stem. En dat dan gecombineerd met je eigen geschreven
teksten.


Het Operanest
Yo! Opera Festivalproject (Nederland)
16+
Het Operanest wordt dé plek voor een goed feestje tijdens het Yo! Opera Festival. Tijdens dit festival in een festival kom je op allerlei plekken in het Akademietheater zangers tegen die
écht alleen voor jou zingen. .


Stom Paard
Walpurgis (België)
9+
Muziek: Alexander Knaifel, Tekst: Vadim Levin, Regie: Judith Vindevogel
Zelden is een opera zo stil geweest als Stom Paard. Elke stemwending of pianotoon krijgt zijn betekenis in deze prachtige, verstilde voorstelling, die zich afspeelt in een bijzondere entourage. Je zal de breekbare maar tevens absurde atmosfeer niet licht vergeten.

Jimmy
Wervelwind Ensemble (Nederland)
8+
Muziek: Edward Top, Tekst: Edward van de Vendel, Regie: Marcel Sijm
Jimmy is soldaat. Althans, dat denkt hij. Een soldaat met een missie: vrienden worden met Anastacia.
“En ik denk opeens aan Anastacia, heel even maar aan Anastacia. Waarom denk ik nou aan Anastacia? Vandaag in de klas dacht ik dat haar haar van knopendrop was, en haar ogen kogeltjes snoep. Anastacia - soldaat zijn is een hongerig beroep.”


Alles Liebe

Muziektheater Transparant (België)
12+
Muzikale leiding: Jan Van Outryve, Regie: Ruud Gielens, Coproductie met de Singel, Antwerpen, i.s.m. het Koninklijk Conservatorium Antwerpen
Laat je verrassen. Een internationaal gezelschap van veertig jonge zangers en instrumentalisten tussen de 15 en 25 jaar, maken samen met professionele operamakers een voorstelling: de zomerstage.

De Zingende Stad
Yo! Opera Festivalproject (Nederland)
6+
Concept: Anthony Heidweiller, Assistent artistieke ontwikkeling: Henk van Engelen, Met medewerking van groep 3 en 4 van De Rietendakschool uit Ondiep, Waag Society
Zingen kan iedereen. Of het nu onder de douche is, op de fiets of op de stip bij Idols. Maar veel mensen vinden zingen eng. Zeker vóór iemand zingen. Speciaal voor hen heeft het Yo! Opera Festival iets bedacht: Het ZangLab. In deze bijzondere ruimte maken we een combinatie van de douche bij jou thuis en het avontuur van een spotlight en een groot podium. Hier mag je helemaal alleen, zo hard of zacht als je wilt, voor iemand zingen.

De Operaflat
Yo! Opera Festivalproject (Nederland)
6+
Muziek: 25 Componisten van diverse Nederlandse conservatoria, Tekst: Leerlingen Openbare
Basisschool Overvecht, Regie: Daphne de Bruin, Gisele Vegter e.a.
Ken je dat gevoel? Je krijgt kippenvel omdat iemand zo mooi zingt. De stem van de zanger is vlakbij en raakt je tot op het bot. In de Operaflat wordt je van enkele centimeters afstand toegezongen.
34 zangers zingen opera’s van een minuut over een onverwachte of toevallige ontmoeting. De woorden zijn geschreven door leerlingen uit groep vier tot en met zeven van de Openbare Basisschool Overvecht.


Tantes
Xynix Opera (Nederland)
8+
Muziek: Fons Merkies, Tekst: Jurrian van Dongen, Regie: Joke Hoolboom
Weet wat je doet, als je naar Tantes gaat. Want de tantes zien eruit als lieve oude dames, maar ze zijn niet wat ze lijken... Hun liefste wens is om alle kinderen uit de weg te ruimen. Gelukkig kunnen ze dat alleen als ze een speciaal lied zingen, maar daar hebben ze kinderstemmen voor nodig. Waar vinden ze die? In een kinderkoor natuurlijk! De tantes vinden echter twee geduchte tegenstanders op hun pad; Sam en Rudolf.

Babylon

Ensemble Ziggurat (Nederland)
10+
Muziek: Theo Loevendie, Regie: Javier Lopez Piñon
Wie denkt dat jeugdopera alleen Westers is heeft het mis: East meets West in Babylon. Op het snel tikkende geluid van tapdanseres Marije Nie klinkt een Arabische citer met een viola da gamba. En een Armeense hobo doet het met de panfluit en de Chinese viool. Als een Babylonische spraakverwarring laat Theo Loevendie instrumenten vreemde talen spreken... Gespeeld door een multicultureel ensemble en één zanger.

‘Ik zing alleen voor jou’
Yo! Opera familieconcert (Nederland)
6+
Een bonte stoet van zangers, muzikanten en kinderen, trekt voorbij. Ze zingen en vertellen over wat hen het meest ontroert of waarvan zij uit hun dak gaan. Zachtjes of knoerthard, met zijn allen of helemaal alleen.

De Open Zangdouche
Yo! Opera Festivalproject (Nederland)
6+
Open Zangdouche, hét open zangpodium van het Yo! Opera Festival. Ben jij de nieuwe Beyoncé, Kanye West of Pavarotti? Dit is JOUW kans!