Programma

16-20 oktober 2003
Stadsschouwburg Utrecht, Vredenburg Utrecht, Akademietheater, Theater Kikker, Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement

Een dans voor Lieveke

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement (Nederland)
7+
Muziek: Koen Dejonghe, Libretto: Renée Harp, Regie: Marcel Sijm
Wie kent niet het verhaal van Assepoester? Zó ongeveer vergaat het Lieveke, een draaiorgelmeisje met twee boze zusters die het hebben voorzien op Peerke, een blozende, aantrekkelijke boerenzoon. Deze bijzondere draaiorgeloperette vindt op locatie plaats, in het decor van en begeleid door vijf monumentale dansorgels van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement.

Zingen met…
4+
Voor de kleinste bezoekers van Yo!: luisteren en zingen in de kring met echte operazangers!
De sopraan Monique Krüs en mezzosopraan Xenia Meijer verzamelen hun mooiste aria’s en liederen om deze samen met jou in de foyer van Vredenburg te zingen.


Dan ben ik straks zo’n diva
Muziektheater Transparant (België)
14+
Regie: Inés Sauer, Zang: Elise Caluwaerts, Anderske Kaspersma, Liselotte Mostinckx
Dan ben ik straks zo’n diva gaat over wat de drie jonge sopranen bezighoudt. Waar willen ze heen en waar komen ze nog niet uit? Een muzikaal theatrale zoektocht binnen de grenzen van de opera.

Moskau Tscherjomuschki
Junge Oper Stuttgart (Duitsland)
14+
Compositie: D. Sjostakowitsj, Libretto: W.S. Mass, M.A. Tsjerwinski, Muzikale leiding: Wolfgang Heins, Regie: Manfred Weiss, Koor: 35 jongeren.
Moskou in de jaren vijftig: een bont gezelschap van dak- en thuislozen krijgt na allerlei verwikkelingen een woning toegewezen in de vers uit de grond gestampte ‘Trabantenstad’
Tscherjomuschki. Moskau Tscherjomuschki is een lichte, maar toch ook boosaardige satire op het leven van alledag in het communistische Moskou.


Create
Ingrid Mwangi (Kenia/Duitsland)
4+
Create is een grappige maar ook aangrijpende muzikale performance over de mogelijkheden om jezelf te uiten en te communiceren met de buitenwereld. Video- en stemkunstenares Ingrid Mwangi neemt je mee naar een bijzondere wereld. Ze brengt met alle kleuren van haar stem een animatiefilmpje tot leven. Het lijkt zelfs of ze met haar stem het weer kan beïnvloeden.

Radio Ping Pong
John Torso/ Muziektheater Transparant (België)
5+
Vier muzikanten in een salon. Naast elke muzikant staat een lamp, die je aan en uit kan doen. Wat verder liggen verkleedkleren, prenten, draden, geluidsapparatuur en andere rommel. Er klinkt muziek. Plotseling blijkt dat niet de muzikanten, maar het publiek de muziek in gang zet. Vanaf dat moment ontstaat er een ping pong-spel tussen publiek en orkest.

Vocal Box
Letizia Renzini (Italië)
5+
Neem plaats in een ‘fotocabine’ waar een visueel- en geluidsportret van je wordt gemaakt. Je gelaatsuitdrukking en het geluid dat je maakt worden samen in een loop gezet. Alle portretten worden naast elkaar op een videoscherm geprojecteerd en als het ware verwerkt tot een groot polyfoon perpetuum mobile van samen zingende hoofden.

Ay dia Luna
De Kopergieterij (België)
5+
Onder de vleugels van de Gentse Kopergietery, groeide de afgelopen jaren een vocaal jongeren ensemble. Na de succesvolle tournee gaan ze dit seizoen scheep met een Gents orkest met Noord-Afrikaanse achtergrond.

Feral Choir (U.K)
4+
Bij Feral Choir zul je versteld staan van wat je stem van nature allemaal kan. Doe mee met Feral Choir en je zult ontdekken dat je stem tot een heleboel meer in staat is dan je tot nu toe dacht. In dit improvisatieprogramma voor groot koor en solist mag iedereen zich in alle vrijheid uitleven.

Pacamambo
Chants Libres (Canada)
8+
Muziek: Zack Settel, Libretto: Wajdi Mouawad, Regie: Claude Poissant
De kleine Julie wordt, na een verdwijning van drie weken, gevonden in de kelder van haar overleden grootmoeder. Een psycholoog probeert uit te vinden waarom Julie en haar hond zich daar verscholen hielden. Stukje bij beetje onthult Julie haar geheim. Het is het geheim van de droom die haar grootmoeder haar, als een kostbare erfenis, naliet in de nacht dat zij stierf. Een droom over een prachtig en wonderlijk land: Pacamambo.

Hans en Grietje
Jeugdtheater Sonnevanck en het Nieuw Ensemble (Nederland)
6+
Muziek: Gerard Beljon, Tekst: Jean Debefve en Sofie Kassies, Regie: Flora
Verbrugge.
Hans en Grietje is een prachtverhaal over kinderangsten. Jeugdtheater Sonnevanck en het Nieuw Ensemble maken er spannend en humoristisch muziektheater van. Speciaal voor deze voorstelling schreef Gerard Beljon muziek die alle emoties vertolkt. Spel en muziek sluiten naadloos op elkaar aan en samen zorgen ze voor heel wat vuurwerk op het podium.

Presentatie masterclass Roberta Alexander
De beroemde sopraan Roberta Alexander werkt tijdens het Yo! Festival een hele dag met zes zangers aan een door hen zelf uitgekozen werk uit het klassieke operarepertoire. Ze besteden aandacht aan techniek en interpretatie, maar vooral ook aan de presentatie van opera voor kinderen. Bij de eindpresentatie krijgen de zangers hun vuurdoop, want de kinderen mogen hen met de meest moeilijke vragen bestoken.

Vocaal laboratorium
Nederlands Vocaal Laboratorium
Iedereen herkent wel de aria's uit Mozart's Cosi fan tutte of Verdi's La Traviata. Maar wie kent de prachtige en veelal verrassende zangstukken van hedendaagse componisten, vol grilligheden en onverwachte wendingen, bijzondere samenklanken en theatraliteit? Twee zangeressen van het Nederlands Vocaal Laboratorium laten een staaltje zangkunst en theatraliteit zien.

Daniela
Buffo Operamakers (Nederland)
12+
Compositie: Pablo Escande, Libretto: Suzanne van Lohuizen, Regie: Anthony Heidweiller, coproductie met het LAB v/d Berenkuil
Daniela is een opera. Geboetseerd naar het leven van een vrouw in Argentinië. Zo een die zwerfkinderen in huis haalt. Op een dag staat de politie voor de deur. Daniela heeft een kind gestolen. Een moeder wil het terug. Verontwaardiging op alle banken. Tot de waarheid wordt gezegd.

Open Zangpodium (a.l. Peer de Graaf)

Pollicino
Nationale Reisopera (Nederland)
8+
Muziek: Hans Werner Henze, Libretto: Giuseppe Di Leva naar sprookjes van Collodi, Grimm en Parrault, Regie: Jetske Mijnssen, Dirigent: Aldert Vermeulen
Pollicino is een spannende opera over Klein Duimpje en zijn zes broertjes, die door hun ouders worden achtergelaten in het bos. Met behulp van de dieren weten de kinderen het huis van de Menseneter en zijn vrouw te bereiken maar daar wachten hen weer nieuwe gevaren.

Drift
Muziektheater Transparant (België)
12+
Muziek: Monteverdi e.a., Regie: Wouter Van Looy, Muzikale leiding: Jan Van Outryve
Kort na zijn eerste opera L’Orfeo koos Monteverdi de mythe van Ariadne en Theseus voor zijn volgende project. Op het befaamde Lamento d’Arianna na ging de muziek verloren, maar het libretto bleef bewaard. Op uitnodiging van de Vlaamse Opera, de Zomer van Antwerpen en Yo!, maakt Transparant met een cast van 40 jonge zangers en instrumentalisten een eigenzinnige versie van deze culturele erfenis uit de barokperiode.

Kloppend Hertz
Yo! jeugdoperawerkplaats en HKU schrijfopleiding & KMT
Twaalf jonge componisten, net afgestudeerd of nog studerend, kregen de volgende opdracht: schrijf een kort werk van tien minuten en maak het aantrekkelijk voor het jonge publiek. Vanavond zijn de resultaten in een marathonpresentatie te horen. Wie kennis wil maken met een nieuwe generatie (jeugd)operamakers is van harte welkom op de tribune plaats te nemen!

Romeo & Farida
Xynix Opera (Nederland)
10+
Muziek: Fons Merkies, Libretto: Maartje Duin, Regie: Joke Hoolboom
Een muzikale East meets West over de onmogelijke liefde tussen Romeo en
Farida, twee jonge mensen uit verschillende culturen. In deze dynamische jeugdopera combineert Fons Merkies Turkse klassieke muziek (saz en neh) en westerse muziek (slagwerk).


Lá-lá-lá Opera, familieconcert
Leoni Jansen
7+
Met o.a. het Max Tak Orkest, Claron Mc Fadden, Harry Peeters, Monique Krüs, Xenia Meijer, Frank Dolphin Wong, Eveline Karssen, Ali B., MC Aldrin, De Kickers, kinderkoor van De Munt en vele anderen. Regie & rondleiding: Leoni Jansen. Dirigent: Leonard van Goudoever.
Lá-Lá-Lá Opera is er voor iedereen. En er mag worden meegezongen! Als je nog nooit naar opera bent geweest, maar ook als je al bekend bent met opera.