Programma

12 t/m 16 oktober 2005

Rough Girls
Nederlands Vocaal Laboratorium / Elect. Voices (Nederland)
Artistieke leiding/dirigent: Romain Bischoff, Regisseur: Bärbel Kühn, Muziek: Merlijn
Twaalfhoven en Karin Rehnqvist, Workshopleider: Renee Jonker, met leerlingen
van het Oosterlicht College Nieuwegein
Hoor de Pucksånger-lockrop. Je wordt gevangen, opgezweept en meegesleept door
tientallen jonge vrouwen en meiden... Je doolt door de ruimte, geleid door de stemmen van
professionele zangeressen en Rough Girls. Muziek die nooit iemand eerder hoorde. Ritmes van een slagwerkster stuwen je voort. Een avond, soms soft, spannend en zoet, dan weer knap heftig, benauwend.


The Greenhouse Project – Two Responses to Acis and Galatea

Glyndebourne Youth Opera Group 4 (UK)
Strange Nature: Compositie: Katherine Gillham, Libretto: Lloyd Thomas
Acis and Galatea: Muziek: G.F. Händel, Bewerking: Clare Whistler en Jonathan Gill, met muzikanten
van Brighton and Hove Youth Philharmonia
Al vier jaar lang zingen ze samen, de vijfentwintig jongeren van de Glyndebourne Youth Opera Group. Ze zijn getraind in stemtechniek, podiumpresentatie, solo- en samenzang en bezingen hun visie op klassieke opera’s. Dit keer combineren ze een eeuwenoude opera van Händel met hun eigen composities en teksten.

Dido
Muziektheater Transparant / Theater Froe Froe (België)
Tekst: Purni Morell en Wouter Van Looy, Muziek: Jan Van Outryve, Regie: Wouter Van Looy, Vormgeving en poppen: Marc Maillard
Dido is het klassieke verhaal van Dido en Aeneas, verteld vanuit een nieuw perspectief en met nieuwe beelden. De operamakers van het Vlaamse muziektheater Transparant werkten voor de gelegenheid samen met de meesterpoppenmakers van Froe Froe. Zo ontrolt zich het oude verhaal met een nieuw vuur, aangewakkerd door poppen, video, een vleugje Purcell en een stevige scheut Vergilius.

ZoZijnZe

Opera Cinema Nederland (Nederland)
Muzikale leiding: Bob Zimmerman, Regie: Marcel Sijm, dramaturgie: Janine Brogt, Nederlandse teksten: Petra van der Eerden, Ferry Heeren, Frank Nuus, Compositie/ Arrangementen: Bob Zimmerman, Tjeerd Oosterhuis, Daniel Hamburger en beatcreator Martijn van Sonderen
ZoZijnZe is de letterlijke vertaling van Mozart’s opera Cosí fan tutte. Over twee vrouwen die
zich tot ontrouw laten verleiden door hun vermomde geliefden. Het uitgangspunt van
deze voorstelling is een realityshow over stelletjes die 24 uur door camera’s worden gevolgd. Omdat gelukkige geliefden geen spannende televisie opleveren, ondergaan twee coole rappers in de show een totale make-over. Hun vriendinnetjes, de zingende zusjes Flora en Dora, hebben wel oog voor deze ‘onbekenden’.


Kloppend Hertz – In Concert
Yo! Opera Productie (Nederland)
Met onder meer presentaties van Koninklijk Conservatorium Den Haag en Edwin van de Heide
Wat is de nieuwe klank van (jeugd)opera? Die vraag wordt de komende twee jaar door verschillende jonge Europese componisten onderzocht. Het Yo! Opera Festival begeleidt ze daarbij en laat nu alvast de eerste ideeën, schetsen en concertante avances horen.

Saulpain
Muziektheater Transparant (België)
Muziek: G.F. Händel, Regie: An de Donder, Muzikale leiding: Marcin Lasia, Vocale coaching
en koorleiding: Ayala Sicron, Coaching continuo: Thomas Baeté, Choreografie en bewegingscoach:
Jo-An Lauwaert, Coördinatie: Wouter Van Looy, Scenografie: Colin Waeghe
Hoe ver kun je gaan met een opera? Er zijn niet veel volwassenen, laat staan jongeren die het weten. Misschien zijn er geen grenzen, misschien ook wel. Genoeg reden voor Muziektheater Transparant om er een zomerstage aan te wijden met leerlingen van conservatoria en muziekscholen uit Nederland en België. De leerlingen zetten deze zomer een week lang hun tanden in de muziek van Händel. Ze vertimmeren, vertalen en versleutelen tot een voorstelling op het podium staat waar het enthousiasme vanaf spettert.

Poy!
Opera Omnia (Noorwegen)
3+
Muziek en tekst: Glenn Erik Haugland, Tekst: Heidi Tronsmo, Regie: Hege Gabrielsen
Poy! is het verhaal van Henriëtte, een klein meisje dat gek wordt van de celliste in haar huis die nooit stopt met oefenen. Ze besluit de hulp van het publiek in te roepen.

3x3
Opera Omnia (Noorwegen)
7+
Muziek, tekst en regie: Glenn Erik Haugland, Tekst en concept: Heidi Tronsmo en Tore Vagn Lid
Een wereld die vraagt dat je één twee drie verandert, omdat er niet veel tijd is. Een zangeres, danseres en een slagwerker; drie totaal verschillende talen, die op dynamische, komische, wrede en soms ook onhandige manier elkaar leren kennen.. 3x3 is de opvolger van Poy! voor kinderen vanaf zeven jaar. 3x3 bezit dezelfde speelsheid, verwondering en openheid, maar versmelt het verhaal nog inniger met de muziek.

Arthur

Laika / Muziektheater Transparant (België)
7+
Muziek: Jan Van Outryve, Regie: Jo Roets en Wouter Van Looy, Bewegingsadvies: Jo-An
Lauwaert
Een groepje stoere ridders vecht voor een betere wereld, maar weet eigenlijk niet precies hoe die eruit moet zien. Ook hun koning heeft het niet makkelijk; overdag is hij zelfverzekerd, maar ’s nachts kan hij niet slapen van de storm in zijn kop. ‘Ook de moedigste man kijkt wel eens onder zijn bed’ weten de achttien jonge acteurs tussen de zes en achttien jaar inmiddels, die een jaar lang werkten aan hun versie van de Arthurlegende. Samen met theatergezelschap Laika en Muziektheater Transparant maakten ze een voorstelling vol hoogtepunten en paradoxen.

Opera in de Bus
Yo! Opera Productie / GVU (Nederland)
GVU Koor
Muzikale leiding: Jos Zandvliet
Bulderende buschauffeurs, kwinkelerend kantoorpersoneel, montere monteurs, een bijzonder muzikale behandelploeg en een doortastende directie. Ze zingen, bespelen oude velgen en busveren en vertellen u waarom het zo geweldig is – en soms ook niet – om u als publiek te vervoeren.

Busvlinder – Lijn 1
Muziek: Bob Zimmerman, Tekst: Ruben van Gogh, Regie: Erik Snel
We kijken verlangend naar ze uit en vertrouwen ze blindelings. Als ze ons veilig hebben thuisgebracht, zuchten we tevreden en vergeten ze dan meteen. In feite weten we niets van onze chauffeurs in het openbare leven. Tot nu toe. Komische, tragische, ontwapenende en schokkende verhalen van de buschauffeurs van het Utrechts busbedrijf GVU zijn het uitgangspunt
van de Busvlinder.


Operaflat – Overvecht
Bekende operanamen hangen er op straat; Carmen, Othello, La Bohème en Faust. Dus waar kan beter gezongen worden dan in de operawijk? De flat is gevuld met zangers die zingen over liefde, haat, bedrog, jaloezie, verdriet en van de dokter die naar verluidt zijn ziel aan de duivel verkocht om zijn dorst naar kennis te lessen. De zangers komen uit Utrecht en zingen in alle stijlen: musical, gospel, Gregoriaans, pop, jazz en natuurlijk opera.

La Route Impériale no. 2 - Lijn 3
Muziek: Gábor Tarján, Tekst: Heleen Verburg, Regie: Monique Corvers
In opdracht van Lodewijk Napoleon werd in 1812, tot grote verbazing en verontwaardiging van de Utrechtse bevolking, de Amsterdamsestraatweg aangelegd. Een kaarsrechte weg tussen Parijs en Amsterdam: La Route Impériale no. 2, de op één na belangrijkste internationale verbinding in het toenmalige Keizerrijk. De route van Lijn 3 voert over deze straatweg en langs tal van andere gedenkwaardige plekken. Een historische reis door twee eeuwen immigratie en emigratie. Van het GVU stadsbusstation tot aan het eindpunt zal de bus zich vullen met volksliederen, koperen blazers, wonderlijke medereizigers en stevige operazangers.

La fête populaire – Zuilen
Op zijn route door het hart van Zuilen passeert Lijn 3 een buurtfeest. Een feest op historische grond. In de Middeleeuwen was dit het strijdtoneel van hoge heren tegen de Bisschop van Utrecht. Aan het begin van de vorige eeuw werd het groene tuindersland volgebouwd met kleine huurwoningen voor arbeiders van de fabrieken Demka en Werkspoor. Op diezelfde grond wordt binnenkort het sociaal-cultureel centrum ‘Het Vorstelijk Complex’ gebouwd. Wie komen daar straks in? Zuilense muziek-, dans- en theatergroepen laten alvast van zich horen.

De Meezingbus – Lijn 5
Muziek en regie: Jos Zandvliet en studenten zang Koninklijk Conservatorium Den Haag
De Meezingbus is een ode aan grote wielen, een lofzang op sissende deuren, een pleidooi voor het stoere stuur. Zangers zetten de toon, het is een kwestie van inhaken. Zing mee uit volle borst, het dak moet eraf. Na een ritje met Lijn 5 zal de bus zal nooit meer hetzelfde zijn.

De Vervoering – Kanaleneiland
Hoe krijg je een band met een nieuwe brug? Een brug bovendien die Kanaleneiland verbindt
met een onbestemde plek, een industrieterrein. Maar ook een prachtige brug, vanwaar
het uitzicht goed is en de wijk opbloeit. Stap in een van de acht cabines bij de Prins
Clausbrug. Iedere cabine combineert het uitzicht met een geluidsdecor, gemaakt door
leerlingen van het Utrecht-Zuid College. Het zijn klanken die het uitzicht transformeren,
misschien dat de brug zo, via de oren, haar weg naar het hart vindt.


Kabuski – Lijn 8
Muziek en uitvoering: Kapotski/Zonzo Compagnie
Het Belgische Kapotski gaat ervan uit dat je ieder object kunt gebruiken voor iets waar het niet voor dient. En dat er zéker met ieder object muziek valt te maken. Ooit gehoord van de piano-rekker? Altijd al eens in de intercom willen fluisteren? In Kabuski met Kapotski mag het; spelen onder het rijden.

Rondom de maan – Lunetten
Koren uit de wijk, kinderen van scholen, professionele zangers die in Lunetten wonen
en de enthousiaste liefhebber, iedereen kon terecht in buurtcentrum De Musketon. Er was een Open Podium en zangworkshops en optredens.

Zonegrens – Lijn 11
Muziek: Daniël Hamburger, Regie: Henk Schut, Tekst: Ruben van Gogh, Muziekinstallatie:
Jake de Vos, Dyane Donck
Een tocht van oud naar nieuw, van de oude middeleeuwse stad Utrecht naar de nieuwe Uithof, waar het Wilhelmina Kinderziekenhuis en een muziekinstallatie zich bevinden. Maar voordat het zo ver is, klinken in de bus reisgedichten van kinderen uit het ziekenhuis, gezongen door een sopraan.

La Famiglia – Lijn 28

Muziek: Ferdinand Boland, Regie en tekst: Daphne de Bruin
Nietsvermoedend stappen mensen in de bus die hen zal meenemen op archeologie-excursie naar Leidsche Rijn. Hoogtepunt van de excursie is de speciaal ingerichte expositie in cultureel centrum de Paper Dome, met Romeinse vondsten uit het gebied. De gids is nog maar net begonnen met praten als een Italiaanse familie op geheel eigen wijze haar kunstschatten terugeist.

Cupola di Carta – Leidsche Rijn
Altijd al een eigen archeologische vondst willen doen? In de buurt van de Paper Dome kan er
tien minuten naar gegraven worden. De kans is groot dat er iets Romeins naar boven komt, want
ooit lag hier een Romeinse nederzetting. Ter ere van die tijd maken leerlingen van lagere scholen
uit de buurt een tentoonstelling met echt en nepoud. Bovendien is er een Italiaanse markt met pizza’s, wijn, muziek en kitschmadonna’s.


De zingende stad
Yo! Opera Productie / Zimihc (Nederland)
Concept: Yo! Opera Festival / Zimihc, Compositie Koorstroom: Niels Vermeulen en Jurgen van Harskamp
Kinderfeest, Korenfeest en Feestmuziek! In De Zingende Stad komt iedereen aan bod. Altijd
al willen Zingen met... je opa, oma, oom of tante? Altijd al willen weten hoe de liedjes van hun geboortegrond – of dat nou Marrakech of Makkum is – klinken? Wie solo wil, krijgt ook de ruimte; er is een Open zangpodium voor zangers tussen de zes en achttien met plek voor alle soorten muziek. Tijdens Koorstroom klonken honderden stemmen op het grasveld voor de Utrechtse Stadsschouwburg. Stemmen uit de vele amateurkoren die de stad rijk is, zongen hun favoriete stuk. Al deze koren vloeiden samen tot één megakoor.