Programma

Festival 2001
25-29 oktober 2001
Akademietheater, Stads Schouwburg Utrecht, Vredenburg

De tooverfluit
Het muziek Lod / HET PALEIS (België)
8+
Muziekbewerking en compositie: Dick van der Harst, Libretto: Christel Deweerdt, Regie: Allessandro Libertini, Spel en zang: Merel de Vilder Robier, Paola Bartoletti en drie muzikanten
Het oorspronkelijke verhaal van ‘Die Zauberflöte’ over de strijd tussen het licht en de duisternis staat model voor de zoektocht van de jonge prins Tamino, die verliefd wordt op Pamina, de dochter van de koningin van de Nacht. Een opera geïnspireerd op de combinatie van muzikale genialiteit en kinderlijke naïviteit van Mozart en zijn beroemdste opera.

Kleine, kleine zeemeermin
Prima Rima/De Berenkuil (Nederland)
7+
Libretto: Imme Dros, Regie: Joanne Zwaan, Muziek Bernard van Beurden, Zang en spel: Karin Jönsthövel, Jeanette Huizinga, Laurens Fernhout e.a.
Een nieuwe bewerking van het beroemde sprookje van Andersen over een zeemeermin die haar tong afstaat aan de Koningin van de Zee in ruil voor de liefde van de prins.

PoY!
Opera Omnia (Noorwegen)
3+
Muziek: Glenn Erik Haugland, Regie: Hege Gabrielsen, Zang en spel: Heidi Tronsmo, Cello: Maja Bugge
PoY! is een opera in fantasietaal voor de allerkleinsten, over het meisje Henriëtte. De celliste die bij haar in huis woont, oefent zo veel dat het Henriëtte behoorlijk gaat vervelen.

SLIK - ’n ingewandenopera
Buffo Operamakers (Nederland)
7+
Muziek: Bob Zimmerman, Libretto: Esther Pierik, Regie: Moniek Merkx, Zang: Anthony Heidweiller, Serena Jansen, Itamar Lapid, Onno Pels, Machteld van de Putte, Inga Schneider
Met deze opera kan het publiek een kijkje nemen in de onzichtbare wereld van de spijsvertering. ‘SLIK’ opent de poorten van een fabriek waarin het kauwen, slikken, knorren, en – niet te vergeten – de scheten je als muziek in de oren klinken.

Gaia
Finse Nationale Opera (Finland)
8+
Muziek: Markus Fagerudd, Libretto: Ilpo Tiihonen, Regie: Christian Lindblad
Een jonge puber verandert in een muzikale whizzkid die met zijn magische dirigeerstok de mooiste klanken kan toveren en zelfs een heel orkest kan aansturen.

Beren, beren, beren!
Theater Vandenbulck (Nederland)
4+
Compositie en piano: Hannie van Veldhoven, Regie: Gerard Luijkenaar, Zang en spel: Gerard Luijkenaar, Lizet van Beek
Een kleuteropera in drie delen over een groot bos, houthakkers, indianen, enge geluiden en heel veel (grote en kleine) beren.

De storm
Muziektheater Transparant / Jongerenoperastage (België)
12+
Muziek: Henry Purcell, Muzikale Leiding: Jan Van Outryve, Regie: Wouter van Looy, Coaching: Ayala Sicron, Marcin Lasia
De Storm is een opera zonder kunstzinnige poeha, maar gebruikt met en gebouwd op het superenthousiasme van een groep getalenteerde jongeren.

Patatje oorlog - ’n trash opera
Buffo Operamakers (Nederland)
12+
Compositie: Mariecke van der Linden, Libretto: Esther Pierik, Regie: Fred Goessens, Zang: Daniëla Bernoulli, Anthony Heidweiller, Onno Pels, Rombout Stoffers, Sinan Vural, Frank Wong e.a.
Toevallige ontmoetingen en openhartige gesprekken in een snackbar. Niemand komt hier alleen voor een zak patat of een kroketje. Snackbarhouder Eddy ziet ze aan zich voorbij trekken: de taxichauffeur, de hoer, de meiden en jongens uit de straat.

Wolfgang, caro mio!
Arcal, Compagnie Lyrique(Frankrijk)
10+
Concept en regie: Xavier Ricard, Zang en spel: Céline Boucard, Chantal Santon, Philippe Bellet, Laurent Herbaut, Emmanuel Olivier, Bob Peerlings
Mozart schreef behalve de concerten en opera’s waarmee hij beroemd werd, ook een veel minder bekend liederenreportoire. Vier jonge zangers uit Frankrijk en een Nederlandse acteur brengen deze liederen in een verrassende setting.

De toverfluit
Frank Groothof (Nederland)
6+
Libretto: Frank Groothof, Harrie Geelen, Spelregie: René Groothof, Op de band o.a. Marianne Blok, Judith Mok, Connie de Dreu
Frank Groothof brengt zijn versie van ‘Die Zauberflöte’ waarin Prins Tamino probeert zijn liefde te bevrijden. Daarbij wordt hij niet alleen geholpen door zijn toverfluit, maar ook door de antiheld Papageno, die liever vogeltje vangt aan het avontuur zoekt.

Zieltje
Xynix Opera (Nederland)
6+
Muziek: Fons Merkies, Libretto: Imme Dros, Regie: Joke Hoolboom, Spel en zang: Carolien Erkelens, Ingrid Stijsiger, Niek Idelenburg, Wynanda Zeevaarder e.a.
Zieltje is een sprookjesopera over een beeldschoon meisje, twee nare zussen, een ijdele prins, een groen monster en een mooie, maar o zo jaloerse koningin.

Zingen met....
4+
Voor de kleinsten: luisteren naar en zingen in de kring met echte operazangers! De Utrechtse sopraan Monique Krüs, de zangers van Buffo Operamakers en Charlotte Margiono hebben hun mooiste aria’s en liederen uitgezocht .