Opera uit het Hart

Met het project Opera uit het Hart liet Yo! Opera voor het eerst op grote schaal, buiten de festivalcontext, zien omvangrijke projecten te willen en kunnen realiseren. Opera uit het Hart was het eerste project dat aansluiting zocht bij de uit Engeland overgewaaide trend van Community Arts. Opera uit het Hart was een omvangrijke community opera die zich afspeelde in 'Het winkelhart van Nederland' Hoog Catharijne. Hoog Catharijne is een plek in Utrecht waar alle lagen uit de samenleving elkaar direct en indirect treffen en heeft met haar typische jaren '70 architectuur en opzet een unieke sfeer. Met het plan voor deze community opera hoopte Yo! Opera vanuit de kunsten een bijdrage te leveren aan (het denken over) de verdere ontwikkelingen rondom deze plek. Tegelijkertijd wilde Yo! Opera een nieuwe dimensie geven aan het fenomeen opera door haar een plek te geven in het hart van de samenleving.

Opera uit het Hart werd georganiseerd in nauwe samenwerking met Culturele Zondagen, de organisatie die een maandelijks, laagdrempelig programma in Utrecht realiseert en die met veel succes grote publieksaantallen op de been krijgt. Opera uit het Hart was niet een enkelvoudig project, maar bestond uit 30 mini-opera's van elk 3 minuten. De teksten werden geschreven door kinderen, de composities waren van de hand van jonge en oudere componisten en de resultaten werden uitgevoerd in 30 winkels van Hoog Catharijne door een kleine cast van 2 zangers en één instrumentalist per opera.
Leerlingen van groep 7 en 8 van de Jenaplanschool Wittevrouwen uit Utrecht gingen in november 2003 een ochtend lang Hoog Catharijne in met de opdracht hun fantasie te laten gaan rond het thema ‘een bijzondere ontmoeting’ en werkten onder leiding van jeugdtheaterschrijfster Susanne van Lohuijzen hun ideeën uit tot een libretto. Dertig componisten, afkomstig uit de jazz, niet-westerse muziek, hiphop, klassiek of pop, de jongste 21 en de oudste 71 jaar, schreven de muziek met als resultaat een opera van drie minuten.

Op zondag 2 mei 2004 veranderde het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne eenmalig in een concertgebouw. Drie uur lang mocht het publiek zich een weg zappen langs dertig nieuwe miniatuur opera’s: zonder verdere toevoeging van decor, theatertechniek of geluidsversterking.
De operaatjes werden uitgevoerd op de winkellocaties waarvoor ze werden geschreven, grotendeels gezongen door professionele operazangers maar ook door enkele kinderen. Zo kon bij een kledingrek in de V&D een vrouw ineens een aria inzetten, doken in de snackbar operageluiden op, stapte iemand zingend uit de pashokjes van een kledingzaak of werd het , soms niets vermoedende, publiek verrast door een zanger die bij de vitrine van een vishandel in zingen uitbarstte. Voor wie tot rust wilde komen, werd in het ‘Stiltecentrum’ van Hoog Catharijne doorlopend het Ave Maria van Schubert gezongen. Ter afsluiting van Opera uit het Hart vulde het Utrechts Operakoor Hoog Catharijne tot in de verste hoeken met hoogtepunten uit Verdi’s Nabucco.

'Opera tussen de koopwaar'

"Winkelcentrum Hoog Catharijne was zondag 2 mei één groot operapodium waar publiek en artiesten door elkaar heen krioelden en waar realiteit en fictie ineenvloeiden. Het doel was om opera te bevrijden uit het keurslijf van pluche en fluweel. Het waagstuk bleek een meesterzet. Kledingzaken en parfumerieën veranderden voor even in kleine theatertjes met aandachtig en vooral enthousiast publiek. Verbazingwekkend wat er in een speelduur van 3 minuten mogelijk is! De meeste librettisten – leerlingen van groep 7 en 8 – hadden zelf nog nooit een opera gezien. Maar wat een theatergevoel en wat een komisch talent! En de componisten wisten in een bont scala aan stijlen de spanning meestal knap op te bouwen. Voor herhaling vatbaar dit project!"
(Utrechts Nieuwsblad, 3 mei 2004)

Het project leverde Yo! Opera veel op. De organisatie werd een bekende naam in de stad en ver daarbuiten. Nog jaren later werden de namen Yo! Opera en Opera uit het Hart vereenzelvigd met elkaar. De organisatie van Yo! Opera had geroken aan de werking die een project als dit kan hebben: het smaakte overduidelijk naar meer. Vanaf 2004 zou Yo! Opera op allerlei manieren de buitenwereld blijven opzoeken om een huwelijk, botsing of beide te realiseren. Een permanente zoektocht naar de verbinding tussen de dierbaar gekoesterde operawereld en een idealistische drang om van betekenis te zijn in de maatschappij.