Camping 030

In 2010 maakte Yo! Opera de laatste fase van een belangrijke omslag in haar bestaan door. Van een festivalorganisatie die zich ten doel stelde (inter)nationaal jeugdoperarepertoire te presenteren, wat ooit in 2001 de start van de organisatie was, ging het roer om. Hoewel Yo! Opera zich al jaren manifesteerde in de stad met allerlei laagdrempelige projecten die opera verbond met (jonge) mensen, werd de verhouding tussen opera en publiek nu definitief omgedraaid. Yo! Opera wilde éérst contact leggen met een jong publiek en van daaruit haar eigen waarden opnieuw formuleren. Van 'wat kan opera betekenen voor een jong publiek', werd het: 'wat kan een jong publiek betekenen voor opera.'

Camping 030 markeerde deze omslag. In het kader van het Utrecht Uitfeest werd het Utrechtse Stadhuisplein op 12 september 2010 omgebouwd tot een 'camping' waar een veelvoud aan activiteiten plaatsvond. Badminton op straat, bandjes, debatten, een theatrale trouwceremonie in de raadszaal van het Stadhuis zorgden voor een aangename, losse sfeer waar menigeen uren van heeft genoten. Het doel was -behalve om de stad een leuk evenement te bieden- onszelf te manifesteren ten overstaan van een groot publiek en te ontdekken wat een feestelijke context voor mogelijkheden biedt aan ons eigen vak: het presenteren en maken van prikkelende voorstellingen die middenin de samenleving staan.
De hele dag was er muziek en theater te zien van hoog niveau. Duizenden mensen genoten van het bomvolle programma. Optredens waren er van Handsome Poets, The Fudge, Tamar Lewis, NONA, Last Night, Maud & The Milfs, The Fudge, The Q! en The Dance. De dansers van Theatergroep DOX verzorgden een voorstelling in het stadhuis en een openbare workshop op straat, in het Stadhuis kon je korte composities maken op laptops, Tjerk Ridder gaf er één van zijn 'theatrale Roadshows' en Cees Grimbergen leidde debatten over nationale en lokale politiek. De lokale jongerenafdelingen van politieke partijen (JOVD, ROOD en JD) waren aanwezig naast organisaties als Critical Mass, U-Shake en STRAAT. Theater van Het Filiaal, HKU studenten, de voorstelling Cowboy bij Nacht en De meeuwen van Tinbergen stonden naast een presentatie van het wijktheater van STUT. Het geheel werd verslagen door het jongerenradiostation UCEE, die de hele dag aanwezig was.

Voor Yo! Opera was het de laatste stap van een beweging die zich al jaren aankondigde: de deuren open, de straat op en je zintuigen gebruiken om te zien, horen en voelen wat er leeft. Om van daaruit opnieuw ons eigen métier -opera- te bekijken.